Ahlaisten vesijohtoveden tutkiminen

Ahlaisten alueen vesijohtovesi on tullut aiemmin Ahlaisten omalta pohjavedenottamolta. Veden laatu on ollut tällöin oikein hyvä, eikä maku- tai hajuhaittoja ole ilmennyt.

Viime elokuussa 2021 Porin Vesi alkoi toimittamaan alueelle tekopohjavettä uutta varta vasten rakennettua linjastoa pitkin. Vaihdoksen myötä vesi on alkanut haista ja maistua asukkaiden kuvausten mukaan mm. tunkkaiselta, sammaleiselta ja maalta. Haju ja maku ovat voimakkaita, eivätkä hälvene vettä juoksuttamalla. Aikaa vaihdoksesta on kulunut kuitenkin jo yli puoli vuotta. Asukkaiden kertoman mukaan haju mm. tarttuu pyykkeihin.

Vettä on tutkittu näyttein ja se ilmeisesti täyttää talousveden vaatimukset. Haitat ovat kuitenkin varsin ikäviä ja koskettavat laajalla alueella asuvia ihmisiä. Ongelma on heille todellinen, kohtuuton ja valitettavasti jo arkipäivää.

Esitämme, että veden laatua tutkitaan uudelleen ja selvitetään, että mistä veteen tarttuvat haju- ja makumuutokset kyseisellä alueella johtuvat. Esitämme myös, että jos syytä ei löydy tai sille ei kyetä mitään tekemään, vettä aletaan juoksuttaa jälleen Ahlaisten omalta pohjavedenottamolta. 

Viliina Välimäki (kok)

Heidi Sakari (ps)