,

Talousarviopuhe, varhaiskasvatus

Talosarvioasiakirjassa on kappale, jossa kirjoitetaan, että henkilöstön saaminen varhaiskasvatukseen vaikeutuu vuosi vuodelta. Erityisopettajista on jo kova pula ja myös varhaiskasvatuksen opettajia on vaikea saada toistaiseksi voimassa oleviin työsopimussuhteisiin. Lisäksi henkilöstötarpeeseen on vaikuttanut varhaiskasvatuslain muuttuminen niin, että henkilöstömitoituksesta poikkeaminen ei ole mahdollista henkilöstön poissaoloista johtuvista syistä, ei edes yllättävissä tilanteissa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön työhyvinvointikysely olisi mielenkiintoinen tarkasteltava. Työhyvinvoinnin merkitys pitovoiman suhteen korostuu,  kun Porissakin tunnistetaan ja tunnustetaan osaajapula.

Niin laiva seilaa kuin sitä ohjataan.

Tämän vuotisten kokemusten ja yhteydenottojen pohjalta voi todeta, että varhaiskasvatuksen esimiestyössä on valtavasti parannettavaa. Tämä ei poista sitä, että myös rivityöntekijöiden  on muistettava toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan toinen toistaan ja esimiestään kunnioittaen. Alleviivaan sitä, että meillä on Porin kaupunkina työnantajan vastuu huolehtia siitä, että päiväkoteja johtaa pätevät, motivoituneet ja strategiaan sitoutuneet henkilöt. 

Talousarvioasiakirjan alkuluvussa sanotaan, että strategisen henkilöstöjohtamisen keskeiset painopistealueet ovat henkilöstövoimavarojen, henkilöstön työhyvinvoinnin sekä osaamisen johtaminen. Siina todetaan myös, että vastuullinen henkilöstöpolitiikka mahdollistaa perustehtävässä onnistumisen, tuloksellisen toiminnan ja laadukkaat palvelut. 

Ei riitä, että meillä on vain sanoja paperilla.