Remontteja, rakentamista ja kesäruokailua

Kaupunginvaltuusto päätti reilu viikko sitten hyväksyä vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman. Suunnitelmissa on monia toimia, jotka iloksemme kohdistuvat myös tänne asvalttiviidakkoa metsäisempiin ja merellisempiin maisemiin.


Talousarviokäsittelyssä tehtiin historiaa. Vuodenvaihteessa kuntien tehtäväkenttä muuttuu, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät pois kuntien vastuulta. Tilikauden tulos tulee arvion mukaan olemaan 10,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, jonka perusteella voisi tuhlailla. Ensi vuonna, ja myös vielä vuonna 2024, kunnille tullaan maksamaan kuluvan vuoden verotilityksiä jälkikäteen. Ilman niitä ensivuoden tulos olisi alijäämäinen.

Nyt niihin positiivisiin uutisiin. Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen remontti on takaiskujen jälkeen vihdoin toteutumassa. Noormarkun uuden paloaseman taas pitäisi
valmistua tulevana vuonna. Ahlaisten monitoimitalon rakentamiseen on varattu vuodelle
2024 1,4 miljoonaa euroa ja tuleville vuosille pari miljoonaa lisää. Se siis tulee etenemään.


Reposaaren puukoulukorttelin loppuunsaattamiseen on myös varattu lisäeuroja, kun
aiemmin siihen varatut eivät riittäneet. Hyvä uutinen siis on, että työ tullaan tekemään
kunnolla, eikä laadusta tai turvallisuudesta tingitä. Valtuustoaloitteesta lähtenyt toive pukuhuonetiloista Noormarkun urheilukentän ympäristöön etenee, kun Myllykartanon viereen ollaan rakentamassa lisärakennusta vuosina 2025-2026. Myös sekä Söörmarkun että Kankaan koulujen peruskorjaukset löytyvät listalta. Näiden peruskorjauksien tarveselvitystyön on lupa käynnistyä vuonna 2024. Näiden lisäksi ilahduttavaa oli, että lasten kesäruokailu sai jälleen määrärahan. Toivottavasti se saadaan talkoovoimin pyörimään niin Meri-Porissa, Ahlaisissa kuin Noormarkussakin.

Teiden korjausvelkaa lähdetään kuromaan kiinni aiempaa tavoitteellisemmin, sekä
joukkoliikenteeseen tullaan käyttämään enemmän rahaa kuin ennen. Toivoa sopii, että nämä toimenpiteet ulottuvat myös keskustan ulkopuolelle. Lavian Karhijärven kunnostukseen on myönnetty määräraha. Yhdistyksille ja yrityksille on tulossa erilaisia avustuksia aina toimintatonneista hankeavustuksiin ja hyvinvointirahaan. Kaupunkikehityksen kärkikohteiksi on nimetty mm. Luotsinmäki-Perko sekä Meri-Porin suunnalta Reposaari-Kallo ja Sataman alueet, joihin sisältyy Tahkoluoto, Mäntyluoto ja Peittoon aluen.

Paljon tulee tapahtumaan, vaikka tarpeita olisi enemmän. Tässä on kuitenkin todisteita siitä, että Pori tekee toimia reuna-alueiden elinvoiman ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.