Vaarallinen villitys

Vanhoina hyvinä aikoina erilaisten trendien aallon harja ei tullut maalle yhtä terävänä kuin kaupunkialueille, vaan toista se on nyt. 

Yksi syypäänä on sosiaalinen media. Nykyään kaikenlainen sisältö leviää ympäri maailmaa salaman nopeudella, asiat näyttävät ihan muulta kuin todellisuus on, some luo etenkin nuorille valtavia paineita, tarpeetonta vertailua sekä saa tekemään typeriä asioita. Lisäksi somessa on helppo tekeytyä ihan muuksi kuin on ja myydä asioita, joita ei pitäisi.

Tästä hyvänä esimerkkinä on vapen käytön räjähdysmäinen lisääntyminen kouluissa, jopa alakoululaisten keskuudessa. Vape on sähkötupakka (vaporizer eli höyrystin), jota myös lapset saavat ostettua mm. somen kautta. 

Vapen höyry tuoksuu makealta, kuten vaikka mansikalta, vaniljalta tai vesimelonilta. Siitä ei jää vaatteisiin tuoksua tupakan savun tapaan. Vapet näyttävät hämäävästi huulirasvoilta tai muistitikuilta. Niitä voi olla hankala tunnistaa. 

Viattomasta tuoksusta tai ulkonäöstä huolimatta kyseessä on voimakasta riippuvuutta aiheuttava pahuus. Koska vapeja tilataan pimeiltä markkinoilta, ne tulevat yhtä pimeistä paikoista. Ne voivat sisältää ihan mitä myrkkyjä tahansa. Suomen tupakkalain mukaan tupakoissa nikotiinin raja on 20mg/ml, mutta vapessa sitä on jopa 50mg/ml.

Itä-Suomen ylipiston tutkimasta vapesta löytyi nikotiinin lisäksi vaarallinen määrä lyijyä. Juomavedessa sitä saa olle 0,01mg/l, vapesta sitä löytyi 8,6mg/l. 

Totuus on, että vapea käyttää hyvin nuoret. Kauppaa käydään ihan missä vain. Diilaajat jopa maksavat kokeilemisesta, jotta he saisivat luotua riippuvuuden ja uusia ostajia. Kaveripiirien sosiaalinen paine on valtava ja myös sellaiset nuoret, joista ei ikinä uskoisi, ovat sortuneet paineen alla. 

Vetoankin sinuun, hyvä vanhempi. Perehdy vape-asioihin luotettavista lähteistä, ota asia puheeksi kotona ja käykää tavarat yhdessä lävitse. Se voi olla ratkaiseva teko paremman tulevaisuden puolesta.

Viliina

huolestunut luokanopettaja, äiti ja kaupunginvaltuutettu