Valittamalla paremmaksi?

On taas se aika vuodesta, kun maanteitä körötellessä pistää vihaksi ja tulee manattua mielessään niin ELY:t, urakoitsijat kuin kirstunvartijat Arkadianmäellä. Ainakin meilläpäin on tiessä kuoppaa kuopan vieressä ja möykkyä möykyn perään. Hermojen lisäksi kovilla on autoparat. 

Kyllähän sen tietää, että keskuskaupungin ja pääväylien ulkopuolella tiestön hoitoon käytettävät resursit ovat pienemmät. Täällä asuu kuitenkin nykyisiä ja tulevia veronmaksajia, joiden veroeuroille olisi ihan kiva saada vastinetta. Tällä hetkellä tätä vastinetta saa vain tarpeeksi valittamalla. 

Tienkäyttäjän linja on tullut vuosien varrella tutuksi. Sinne soittamalla kansalaiset voivat raportoida valtion tieverkossa huomaamistaan liikennettä vaarantavista ongelmista. Palvelun asiantuntija välittää viestin urakoitsijalle. Urakoitsija on tehnyt sopimuksen ELY-keskuksen kanssa tiestön hoidosta, jonka maksajana on valtio. Homman pitäisi siis toimia niin, että tiestöstä pidetään huolta ja ilmenevistä ongelmista ilmoitetaan päivystävään numeroon.

Todellisuus on kuitenkin se, että tiestöä hoidetaan vain, jos sen kunnosta valitetaan. Koko kesänä ei lanaa tai sora-autoa näkynyt. Pientareiden heinät niitettiin vasta kun ne veivät jo ison tilan molemmilta ajokaistoilta. Elokuun lopun sateiden jälkeen paikoitellen pystyi ajamaan vain yhtä kaistaa mutkaisilla teillä. Sitten valitettiin oikein urakalla ja saatiin lana kylään. Sitäkään ei voinut tehdä kunnolla, vaan lanattiin ainoastaan “sieltä ja täältä”. 

Tiestön hoitamattomuus on oikeasti hyvin vakava turvallisuusriski muutenkin kuin kuumeneville hermoille tai autoparoille. Tulee tilanteita, jolloin hälytysajoneuvojen on päästävä mahdollisimman nopeasti turvaamaan ihmishenkiä tai omaisuutta. Tällöin vierivieressä olevat todella syvät ja terävät kuopat saattavat maksaa jonkun hengen. 

Olisiko se oikeasti niin kallista ja hankalaa käydä välillä ihan oma-aloitteisesti katsomassa, että missä kunnossa tiestö on ja reagoida siihen? Kun tien kunnosta pidettäisiin säännöllisesti huolta, ei ongelmatkaan pääsisi niin suuriksi. 

Valittamisesta syntyy ikävä negatiivinen ilmapiiri. Meillä kurjasta tiestöstä kärsivillä on tunne, ettei meitä arvosteta kun perusturvallisuudesta ei huolehdita. Urakoitsijoilla ja ELY:n virkamiehillä on varmasti tunne, ettei heitä arvosteta kun aina vaan valitetaan. Olisi mukavaa valittamisen sijasta muuttaa tunnelma positiiviseksi lähettämällä kehuja ja kiitoksia siitä, että meidät on huomattu. 

Kellahtelainen kuoppapoliisi, vankkumaton maaseudun puolustaja  ja ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu

Viliina