Ylös, ulos ja lenkille!

Vielä pari viikkoa sitten oli ladut ja jääkentät hyvässä kunnossa. Luistelijoita ja hiihtäjiä oli kuitenkin kovin vähän. Samanlaista viestiä on kuulunut seurakentältä. Siinä, missä ennen vuosittain tehtiin harrastajaennätyksiä, on harrastajat vähentyneet nyt rajusti.

Tutkimukset osoittavat, että jopa neljä viidestä nuoresta liikkuu liian vähän ja vain n. 10% aikuisväestöstä liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti. Ei ole ihme etteivät lapset ja nuoret liiku tarpeeksi, kun malli on tuo.

Liikkumattomuudella on valtavan kova hinta. Se maksaa vuodessa enemmän kuin alkoholin tai tupakoinnin riskikäyttö yhteensä. Puhutaan useista miljardeista.

Syitä liikkumattomuuden lisääntymiselle on varmasti monia, kuten runsaat vapaa-ajan menot, kiire paikasta toiseen ja lisääntynyt aika ruutujen äärellä. Enpä ole itsekään mikään malliesimerkki. Lapsena ja nuorena tuli liikuttua paljon. Nyt tuntuu, etteivät tunnit vuorokaudessa riitä ja aikaa liikunnalle on pikkulapsiarjessa muka hankala järjestää. Oikeasti se ei ole ihan niin. 

Luulen mukavuudenhaluisuuden olevan yksi iso syy liikkumattomuudelle. On kivampaa huilata hetki sohvalla Netflixiä katsellen tai somea päivitellen kuin lähteä lenkille. 

Ulkoilu ja liikunta on kuitenkin paljon enemmän kuin numeroita tai säästötalkoisiin osallistumista. Se saa aikaan fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkistä hyvivointia. Rahan ei pitäisi olla este. Meillä on upea luonto ja runsaasti maksuttomia mahdollisuuksia itsestään huolehtimiselle myös täällä kaupungin laitamilla. 

Liikunnallinen elämäntapa olisi hyvä omaksua jo lapsena. Mitäpä, jos liikkuisimme yhtä paljon kuin tuijotamme vapaa-ajalla ruutuja? Tehdään tulevaisuusteko ja kannustetaan lapsia ja nuoria liikkeelle – omaa esimerkkiä näyttäen, mukavuusalueelta poistuen, terveempi tulevaisuus mahdollistaen. Heitänkin haasteen liikkua tänä vuonna päivittäin edes hieman enemmän kuin ennen! 

Viliina

liian vähän liikkuva porilainen kaupunginvaltuutettu, äiti ja luokanopettaja

Julkaistu Uutis-Luotsissa 26.1.2023