Kuvittele tilanne, jossa menet joka päivä koulun ovista sisään pelko rinnassasi ja ahdistus mielessäsi. Tiedät, että jäät välitunneilla yksin muiden jättäessä sinut ryhmän ulkopuolelle. Tavaroitasi katoaa ja joudut pelkäämään fyysistä väkivaltaa. Kiusaaminen ei jää kouluun, vaan mm. sosiaalinen media kuljettaa sen myös kotiin.
Kouluterveyskyselyt kertovat karua totuutta: viikoittaista kiusaamista muiden oppilaiden taholta kokee yhä huomattava määrä lapsista ja nuorista. Kiusaamisen alle mahtuva skaala on laaja, pienestä ilkivallasta vakavaan pahoinpitelyyn. Jokainen niistä on kuitenkin tuomittava. Kiusaamisen vaikutukset voivat olla tuhoisia jättäen syviä arpia mieleen ja itsetuntoon.
Koulurauhan edistäminen ja kiusaamisen ehkäiseminen lähtee liikkeelle siitä, miten kohtelemme toisiamme. Toisen huomioiminen, yksinäisen oppilaan kutsuminen mukaan ryhmään, hymy tai hyväksyvä katse voivat olla juuri niitä tekoja, joka muuttavat päivän, tai jopa elämän. Epäilyttävät tilanteet tulee ottaa vakavasti ja kiusaamiseen tulee puuttua. Aina.
Kiusaamisen kitkeminen on meidän yhteinen tehtävämme. Kouluilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen, mutta myös me vanhemmat ja muut aikuiset voimme tehdä paljon. Meillä on vastuu opettaa lapsille empatiaa ja toisen huomioimista. Se, miten puhumme muille ja muista kotona, siirtyy lastemme arkikieleen ja puheeseen. Esimerkin voima on valtava. Muiden kunnioittaminen, erilaisuuden arvostaminen, yhteisöllisyys ja välittäminen ovat arvoja, joiden päälle myös koulurauha rakentuu. On meidän vastuullamme luoda ympäristö, jossa kiusaamiselle ei ole sijaa.
Koulurauhan valtakunnallinen julistus on 28.8. klo 10. Tämän vuoden teemaksi on valittu osuvasti “Et ole yksin”. Toivon, että tämä lukuvuosi tuo mukanaan paljon ilon, onnistumisen ja oppimisen kokemuksia. Jokainen oppilas on tärkeä osa kouluyhteisöä ja on jokaisen oikeus kokea olonsa turvalliseksi koulussa.
Viliina Välimäki
luokaopettaja, kaupunginvaltuutettu, ja äiti kolmelle
Kolumni julkaistu Uutisluotsi- paikallislehdessä elokuussa
Vastaa