Saimme kuulla viime viikolla kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen ensi vuodelle 2022. Tämä on sananmukaisesti ehdotus, jota poliittiset ryhmät alkavat nyt pureksia ennen lopullista päätöksentekoa. Vielä ei ole siis aika tuulettaa, sillä punakynä saattaa viuhua.
Talousarvioehdotukseen tutustuttuani ja esittelytilaisuuden katsottuani näen ehdotuksessa paljon hyvää. Porin palvelualueita on huomioitu tasapuolisesti, eivätkä investoinnit ja satsaukset kohdistu ainoastaan keskuskaupunkiin. Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen remontti, Ahlaisten uusi monitoimitalo ja mm. Reposaaren puukorttelin korjaus ovat saamassa ehdotuksen mukaan tuulta purjeisiin.
Talousarvioehdotuksessa huolestuttavaa on se, että velan määrä kasvaa todella paljon ja ehdotus on 6,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämän suuruutta on kuitenkin vaikea tässä vaiheessa arvioida, koska valtion koronakompensaatioiden saaminen on epävarmaa. Hallitus on luvannut täysimääräisenä nämä korvata ja niitä haetaankin, mutta saatava summa on auki niin kauan kunnes se tilille kilahtaa. Alijäämä saattaa olla huomattavasti suurempi, jos maamme hallituksen lupaukset eivät pidä.
Porin kaupungin tilikauden tulos on ollut useita vuosia peräkkäin alijäämäinen ja tämä kelkka on saatava kääntymään. Tämä ei ole kestävää taloudenhoitoa. Tuloja on saatava lisää kun menotkin kasvavat. Veronkorotusten tie ei ole mielestäni oikea, ja sille ei nyt olla onneksi lähdössäkään. Investointeja on kuitenkin uskallettava tehdä. Varsinkin kouluinvestoinnit ovat terveyden ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä. On vain pidettävä rahapussin suuta tiukalla, jotta hyöty ja tarkoituksenmukaisuus voittavat muodissa olevan hömpän.
Itseäni ilahdutti suuresti kaupunginjohtajamme sanat, joilla hän vaati asennemuutosta. Aiemmin tapana oli syrjemmillä seuduilla asukkaiden vähetessä lopettaa palveluita, jolloin alueet eivät enää houkuttaneet senkään vertaa ihmisiä. Nyt Luukkonen herätteli uudenlaista ajattelutapaa, jossa päättäjät yhdessä yhdistysten kanssa asukkaita osallistaen miettisivät keinoja tehdä omasta alueestaan entistä houkuttavamman ja elinvoimaisemman paikan olla ja elää.
Yhdistyksillä ja yrityksillä on valtava merkitys etenkin maaseutualueilla. Yhdistykset toimivat pitkälti vapaaehtoisvoimin ja rahat onkin usein tiukassa. Toimintaan ja sen kehittämiseen kuitenkin tarvitaan varoja. Koska kaupungin varat ovat rajalliset, yksi vaihtoehto on hakea hankerahoitusta esimerkisi Leader Karhuseudulta, jossa on vielä lokakuun loppuun asti teemahankehaku auki. Teemahankkeiden tuki on 70% harrastevälineisiin, tilojen ja harrastepaikkojen kunnostukseen sekä energiatehokkaisiin ja ekologisiin ratkaisuihin. Nämä ovat juuri niitä satsauksia, joilla saada positiivista muutosta aikaan- helposti ja yhdessä!
Viliina
Kaupunginvaltuutettu ja väsymätön maaseutualueiden puolestapuhuja