Oikotietä onneen ei ole

Viime viikkoina olemme saaneet lukea kirjoituksia liittyen koululaisten huonontuneisiin PISA- ja MOVE-testituloksiin. Kirjoituksissa on noussut esiin huoli tulevaisuudesta: on etsitty syitä ja pohdittu ratkaisuja ongelmien taklaamiseksi.

Faktahan on, että lukutaito kehittyy lukemalla, laskutaito laskemalla, liikuntataidot liikkumalla ja ajatteluntaidot ajattelemalla. Oikotietä onneen ei ole. Oppiminen on työtä, joka on tehtävä itse. Aikuiset niin kotona, koulussa kuin harrastuksissa kylvävät siemeniä, mutta ilman omaa motivaatiota, ajattelua ja tekemistä kylvetty siemen ei idä.

Heikentyneet PISA-tulokset poikivat oppilaideni kanssa hedelmällisen keskustelun: miten voi olla, että kaikenmaailman älykkyys laitteissa ja yhteiskunnassa lisääntyy, mutta tulosten mukaan väki vain (kärjistetysti) tyhmistyy ja kangistuu? 

Kymmenvuotiaat sanoivat ääneen, mitä itsekin ajattelin. Heidän mielestään sekä lapset että aikuiset viettävät liikaa aikaa ruutujen ääressä. Some ja erilaiset pelit vievät aikaa liikkumiselta, lukemiselta, läksyjen teolta sekä sosiaaliselta kanssakäymiseltä. Pelit ja some ovat koukuttavia ja saavat ajatukset helposti vaeltamaan. Oppilaat ehdottivat lääkkeeksi ruutuajan rajaamista niin, että saman verran kuin on ruudulla on liikuttava, ulkoiltava ja luettava. Fiksua!

Opettajana tulosten lasku ei yllättänyt. Kollegojen tapaan olen tiennyt, että näin tulee käymään. Opetussuunnitelman ja oppikirjojen heikkoudet, digin ja somen maailmanvalloitus, epämukavien tunteiden sietokyvyn heikkeneminen, resurssien niukkuus, isot ryhmäkoot, inkluusio säästökeinona sekä esimerkiksi kirjavat arviointikäytännöt yhteisvaikutuksessa ovat saaneet tilanteen aikaan. Nostan keskusteluun uutena näkökulmana vielä sen, mittaako testit sitä, mitä meillä opetetaan? Opetetaanko meillä sitä, mitä testit mittaavat? Joka tapauksessa vastuu on kodeilla, kouluilla sekä kuntien ja valtion päättäjillä. Tilanne on saatu yhdessä aikaan ja siitä päästään yhdessä ulos. 

Viliina Välimäki

Porin kaupunginvaltuutettu, luokanopettaja ja Kokoomuksen sivistyspolitiikan verkoston puheenjohtaja

Julkaistu Satakunnan Viikossa 27.12.2023