Puhe tilinpäätöksestä

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Tilinpäätöksestä käy ilmi, että sivistystoimiala on onnistunut pysymään budjetissaan ja jopa alittamaan sen ruhtinaallisesti. Se on hieno saavutus, jota ei pitäisi edes tavoitella – ja siitä kiitos kuuluu ennen kaikkea henkilöstölle, joka on tehnyt työnsä vastuullisesti, tehokkaasti ja tarkkaan harkiten.

Samalla on syytä pysähtyä miettimään, mistä tämä säästö on tullut.  Kaupungin haasteellisen taloustilanteen vuoksi toimialoille annettiin heti vuoden alussa kehotuksia säästäväiseen ja taloudelliseen toimintatapaan sekä henkilöstörekrytointien sekä palvelujen ja tarvikehankintojen tarkkaan harkintaan, arjen pyörityksen kannalta liiankin tarkkaan.

Totuus on, että sivistystoimialalla tarkkaa harkintaa on jouduttu käyttämään tähänkin asti. Nyt jätettiin kirjoja, oppimateriaaleja sekä materiaaleja hankkimatta ja säästettiin mm. sijaiskuvioissa. Lopputulemana säästettiin lähes 3 miljoonaa euroa, vaikka oppimistulokset ovat laskussa ja pahoinvointi, ahdistus sekä koulupoissaolot kasvussa. Oppilasmäärä laskee, mutta tuentarve vastoin tätä erittäin suuresti nousee. Oppimistuloksiin ja opiskeluintoon vaikuttaa suoraan käytössä olevat oppimateriaalit ja -välineet.

Tällä hetkellä kaikilla oppilailla ei ole käytössään opetussuunnitelman mukaisia oppikirjoja. Se ei ole vain epäreilua – se on riski. Jos emme pysty tarjoamaan laadukasta oppimateriaalia, vaarannamme lasten perustaitojen kehittymisen. Ja jos perustaidot jäävät heikoiksi, se näkyy myöhemmin – toisen asteen opinnoissa, työelämässä ja vaikkapa yhteiskunnan jäsenenä toimimisessa.

Sivistystoimiala ei ole kuluerä. Se on investointi tulevaisuuteen. Ja jos me haluamme, että Porissa kasvaa osaavia, hyvinvoivia nuoria, meidän on huolehdittava siitä, että kouluilla on riittävät resurssit – ei vain palkkoihin ja aikuisiin, vaan myös siihen, että oppilaat saavat laadukasta opetusta sopivan kokoisissa ryhmissä ja kunnolliset välineet oppimiseen. Viidettä kertaa kiertävä aapinen ei innosta ykkösluokkalaista lukemaan, eikä vuodelta 2006 oleva historian kirja oppimaan historiaa.

Olemme strategiassa linjanneet, että Porissa opetus on laadukasta. Sen pitäisi olla sitä jokaisessa koulussa, ei vain uusissa monitoimitaloissa, joissa on vara parempaan.  Meidän on yhdessä varmistettava, että sivistystoimialan rahoitus vastaa sen tehtävää – ja että jokaisella porilaisella oppilaalla on mahdollisuus oppia ja onnistua lähtökohdistaan riippumatta. Se vaatii säästötoimien sijaan sijoittamista. Aika pienellä panostuksella saisi todella paljon aikaiseksi. Väitän, että näin suuressa kaupungissa kuluu rahaa kaikenlaiseen höpöhöpöhommaan, kuten erilaisien yhdistysten jäsenmaksuihin kymmeniä, jopa satatuhatta euroa. Sellaiseen, mikä ei millään tavalla ole kaupungin perustehtävä, kuten koulutus on, yksi tärkeimmistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *