Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Hyvinvointikertomus 2025 tuo esiin, että vaikka suurin osa lapsista ja nuorista on edelleen tyytyväisiä elämäänsä, on tyytyväisyys ollut laskussa. Samalla keskusteluyhteys vanhempiin on heikentynyt, yksinäisyyden kokemukset ovat lisääntyneet ja mielenterveyden haasteet, kuten ahdistuneisuus ja masennusoireet, ovat yleistyneet huolestuttavaa vauhtia ja haastavatkin uudella tavalla jo mm. koulujen arkea.
Erityisesti nuorisopsykiatrian palveluiden käyttö Porissa on ollut selvästi korkeampaa kuin muussa maassa keskimäärin. Tämä kertoo siitä, että ongelmat eivät ole yksittäisiä, vaan laajempia ja syvälle juurtuneita. Ammattihenkilöt kertovat, että palveluihin pääsy on vaikeutunut ja hidastunut – ja että nykyiset palvelut eivät ehdi vastata kasvavaan tarpeeseen.
Hyvinvointikertomus osoittaa myös, että ahdistus koskettaa erityisesti tyttöjä. Vuonna 2023 jopa 58 % yläkouluikäisistä tytöistä oli huolissaan mielialastaan. Tämä on lähes 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Samanaikaisesti yksinäisyyden kokemus on kasvanut – lukiossa lähes joka viides nuori kokee itsensä usein yksinäiseksi.
Hyvät valtuutetut,
Nämä luvut eivät ole vain tilastoja. Ne ovat hälytysmerkkejä. Ne kertovat meille, että meidän on tehtävä enemmän – ja nopeammin. Meidän on varmistettava, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus tulla kuulluksi, saada tukea ajoissa ja kasvaa turvallisessa ympäristössä.
Tarvitsemme lisää resursseja varhaiseen tukeen, kouluihin ja päiväkoteihin. On ollut hyvinvointialueelta suuri virhe siirtää koulujen perhetyöntekijät pois kouluilta. Päin vastoin, olisimme tarvinneet heitä lisää.
Meidän pitää kyetä parempaan vuoropuheluun hyvinvointialueen kanssa. Meillä on käsissämme todella iso ja monisyinen haaste, jonka ratkaisemiseksi ei ole yhtä ja ainoaa keinoa. Se vaatii paljon yhteistyötä, töitä ja resursseja. Se vaatii tulevalla ja tulevilla valtuustokausilla myös poliittista tahtoa ja sitoutumista yli puoluerajojen.
Vastaa